Energielabel en isolatie advies

Wat is het energielabel?
Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto's en witgoed (wasmaschines e.d.) Een energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is ten opzichte van een vergelijkbare woning. Een rijtjeshuis wordt vergeleken met een rijtjeshuis, een portiekflat met een portiekflat etc. Het maakt niet uit wat de mensen in het gebouw doen, het gaat om het pand zélf. Uw energienota speelt dus geen rol bij de beoordeling!

Een energielabel gaat van A t/m G, waarbij A staat voor extreem energiezuinig en G voor een energieverspillend gebouw. Door te isoleren, installaties te vervangen of te verbeteren kunt u het label van uw woning positief beïnvloeden. Wij kunnen u daarbij helpen door een isolatie advies op te stellen.

Wat is een Energie Index?
De Energie-Index van een woning is een getal dat uitdrukt hoe energiezuinig uw woning is. De Energie-Index telt mee bij het vaststellen van de maximale huurprijs van een sociale-huurwoning. Eigenaren van woningen, zowel verhuurders als particuliere eigenaren, kunnen een Energie-Index laten opstellen.
Voorbeeld Energie-Index

Wat is het verschil tussen Energie-Index en energielabel?
De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het geeft een gedetailleerd beeld van de energiezuinigheid van de woning en welke energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn. Het definitieve energielabel is gebaseerd op slechts 10 kenmerken van de woning. De inspectie voor de Energie-Index en/of energielabel van een verhuurder of woningbouwvereniging dient altijd ter plekke plaats te vinden vanwege het uitgebreide onderzoek.

Hoe krijg ik het label voor mijn woning?
Het label van een particulier woning waarvan u eigenaar en bewoner bent kunt u eenvoudig online via uw DigiD code definitief maken via www.energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid. Dit kost enkele euro’s tot tientjes. Een erkend deskundige controleert de gegevens en keurt deze goed. Daarna is het definitieve energielabel te vinden in EP-online en daarmee rechtsgeldig.

Bent u een particuliere investeerder/verhuurder of woningbouwvereniging dan kunt het bovenstaande systeem ook gebruiken via E-herkenning. Een E-erkenning is de DigiD voor bedrijven. Via dit systeem kunt u de energielabels van uw woningbezit bij ons als erkend deskundige laten afmelden. Indien gewenst kunnen wij met u een eenmalige bezoek aan het complex doen om eventueel benodigd bewijsmateriaal te verzamelen. Indien u echter bij verhuur de Energie-Index ook nodig heeft voor het WWS dan dienen wij de woningen met een uitgebreide methode te inspecteren.

Kan ik als verhuurder in 2020 nog een interessante subsidie krijgen voor verbetering van de Energie-Index?
De beste site om subsidies te verkennen is energiesubsidiewijzer.nl

Wanneer heb ik het nodig ?
Het definitief energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur en oplevering van woningen. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status, deze dient u dus nog wel af te melden.

Hoe krijg ik het label voor mijn woning?
Als u akkoord gaat met de offerte dan komen wij bij u langs om de woning op te nemen. Wij zullen buiten en binnen de maten van uw huis opmeten. Tevens zal uw verwarming installatie, warmwatervoorziening, ventilatie en isolatie worden opgenomen. Het proces zal worden versneld als u bouwtekeningen en overige informatie kunt overleggen. Afhankelijk van de drukte, ontvangt u uw energielabel per post binnen één week.

Wat is een energieprestatieadvies?
Een energieprestatieadvies (EPA-W) is een isolatie advies of maatwerkadvies. Hierbij wordt bepaald hoe u energie kunt besparen. Wij komen bij u thuis en kijken naar isolatie en verwarming, ventilatie of koeling van uw woning. Vervolgens berekenen wij u hoe u energie kunt besparen en wat voor effect een maatregel heeft op uw label, hoeveel u daarvoor moet investeren en binnen welke termijn u de investering kunt terugverdienen. Na de door te voeren aanpassingen kunt u een gunstiger energielabel verkrijgen.

voorbeeld maatwerkadvies EPA-W eensgezinswoning

Extra isolatie service:
Omdat wij bouwkundigen zijn en ook nog verstand hebben van installaties, kunnen wij u aangeven met welke materialen -en installaties u het beste kunt werken en hoe u u deze bouwfysisch verantwoord moet aanbrengen in de constructie. Vooral voor de" doe het zelver" is dit een welkome aanvulling.
Als u de tijd of kennis mist dan kunnen wij ook de begeleiding doen van het gehele traject offerte-oplevering.

 

Vraag hier uw energielabel of advies aan!

 


 

 
 
MJ-Webdesign